UIOBiH: RS-u prebačeno 1,4 miliona KM prihoda

Bez autora
Jul 25 2011

U skladu s novom odlukom o utvrđivanju koeficijenata za raspodjelu sredstava s jedinstvenog računa, Uprava za indirektno oporezivanje BiH izvršila je danas poravnanje za period od 1. do 25. jula i to na način da je Republici Srpskoj na teret Federacije BiH prebačen iznos od 1.493.137,60 KM. Novu odluku o koeficijentima, za period juli - septembar 2011., u petak je usvojio Upravni odbor UIO, pa je Uprava bila zadužena da prema novim koeficijentima izvrši preračun već doznačenih prihoda entitetima u trećem kvartalu. Budući da je odlukom o utvđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava s jedinstvenog računa za period juli - septembar 2011. godine, definirano da koeficijent za Federaciju BiH iznosi 63,48 posto (u prethodnom kvartalu je iznosio 63,98 posto), a za Republiku Srpsku 32,97 posto (u prethodnom kvartalu je iznosio 32,47 osto), a kako se odluka primjenjuje od 1. jula 2011. godine, Uprava za indirektno oporezivanje je morala izvršiti poravnanje raspodjele prihoda za period od 1. do 25. jula.

UIOBiH: RS-u prebačeno 1,4 miliona KM prihodaU skladu s novom odlukom o utvrđivanju koeficijenata za raspodjelu sredstava s jedinstvenog računa, Uprava za indirektno oporezivanje BiH izvršila je danas poravnanje za period od 1. do 25. jula i to na način da je Republici Srpskoj na teret Federacije BiH prebačen iznos od 1.493.137,60 KM.

Novu odluku o koeficijentima, za period juli - septembar 2011., u petak je usvojio Upravni odbor UIO, pa je Uprava bila zadužena da prema novim koeficijentima izvrši preračun već doznačenih prihoda entitetima u trećem kvartalu.

"Budući da je odlukom o utvđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava s jedinstvenog računa za period juli - septembar 2011. godine, definirano da koeficijent za Federaciju BiH iznosi 63,48 posto (u prethodnom kvartalu je iznosio 63,98 posto), a za Republiku Srpsku 32,97 posto (u prethodnom kvartalu je iznosio 32,47 osto), a kako se odluka primjenjuje od 1. jula 2011. godine, Uprava za indirektno oporezivanje je morala izvršiti poravnanje raspodjele prihoda za period od 1. do 25. jula", pojašnjava se u saopćenju iz ove finansijske institucije.

Zbog rasta koeficijenta u korist Republike Srpske poravnanje je izvršeno na način da je od Federacije BiH oduzet iznos od 1.493.137,60 KM i raspoređen Republici Srpskoj.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH će, kako se napominje, izvršiti poravnanje raspodjele prihoda od indirektnih poreza za prethodne godine čim Upravni odbor UIO usvoji odluke o poravnanju i dostavi ih Upravi na izvršenje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik